Hva er viktig når du skal kjøpe dab adapter til bilen?

Det er veldig mange som ikke har oppgradert bilen til digital radio ennå. Etter at rikskanalene slukket sine FM-sendere i fjor har mange ventet med å følge etter over på dab.

Mange har foreløpig valgt å synge selv, lytte til CD og lokalradio eller strømme radio via mobiltelefonen. Nå er det imidlertid veldig mange som har «gitt opp», og har begynt jakten på adapter med dab+ for å oppgradere bilen. Kanskje sangstemmen ikke var så god? Eller CD-samlingen litt kjedelig? I disse dager får vi mange henvendelser om dab adapter, og hovedgrunnen folk oppgir er at de er lei av å finne frem mobilen, åpne appen og tåle utfallene utenfor byene. De vil rett og slett ha radio i bilen, som i gamle dager, – lyd med en gang nøkkelen vris om.

Derfor har vi laget denne oversikten til deg, hvor vi belyser hva som er viktig når du skal kjøpe dab adapter til bilen.

  1. Trafikksikkerheten
  2. Signalmottaket
  3. Egenskapene
  4. Hvor vanskelig er den å montere?
  5. Hvor vanskelig er antennen å montere?
  6. Hvordan monteres antennen korrekt  (egentlig sammen med punkt 2 over) 🙂

 

POPyourCAR3.0_sommer2018_LTN

Siden vi snakker om noe du skal putte inn i bilen din, er selvfølgelig bevissthet rundt trafikksikkerheten det aller viktigste punktet. Du skal ikke utstyre bilen din med noe som gjør den mindre trafikksikker!

POPyourCAR 3.0 er anbefalt av Personskadeforbundet LTN, fordi den er trafikksikker.
Det er flere av enhetens egenskaper som gjør den trygg i trafikken. Først og fremst de 5 direktevalgknappene på fronten. Med disse er kanalskiftet enkelt og trygt. De 5 kanalene du bruker mest, finner du frem med et enkelt trykk på tasten på fronten. Det er mer enn 30 kanaler på digitalradio i Norge, og hvis du ikke har direktevalgknapper, må du bla deg gjennom hele listen for å finne kanalene. Det tar tid, og tiden er skummel når bilen beveger seg.

I 80 kilometer i timen holder det med 2 sekunders uoppmerksomhet og bilen har flyttet seg 44 meter. Kjører du like fort og bruker 4 sekunder på å skifte radiokanal, har mye skjedd rundt deg på de 88 meterne du har beveget deg uten å se hva som har vært i veien.

Det finnes adapter-løsninger for dab+ i markedet som krever omtrent 4 sekunder på et kanal-skifte. Bla i kanallisten med over 30 kanaler og velg med et trykk, eller trykk på favoritt-knappen for så å bla i kanallisten og bekrefte valget. På noen adaptere må man sågar aktivere displayet først – enda en operasjon som spiser tidels-sekunder.

Med POPyourCAR 3.0 kan du skifte kanal uten å ta blikket vekk fra trafikken.

Signalmottaket er også viktig. Både for trafikksikkerheten, men også fordi mottak av signalet er selve forutsetningen for å få en god radio-lytteopplevelse. Media skriver mye om politikere og andre som mener å kunne konstatere at det er dårlig DAB-dekning i Norge. Noen strekker seg helt til å si at DAB ikke fungerer. Alle som kjører rundt med en  korrekt montert POPyourCAR 3.0 i bilen vil være uenige.

Signaldekning kan alltid bli bedre. Det gjelder for mobiltelefonen (surt når samtalen bryter på det samme stedet hver dag på vei hjem fra jobb), trådløst internett, TV-signaler og alt annet – også DAB. Men, å si at det er dårlig utbygd nett for DAB i Norge er bare feil.
Men, det er solgt mange fryktelig dårlige DAB-radioer til bil, og minst like mange feilmonterte antenner.

Så, hvis du har en god mottaker, en god antenne og en god montering av disse, vil du få en god opplevelse av DAB. Med POPyourCAR 3.0 er det enkelt å lykkes!
Mottakeren inne i radioen er av høy kvalitet, og den er utviklet etter mange tester langs norske landeveier.

Antennen som følger med POPyourCAR 3.0 er aktiv. Det vil si at det sitter en liten signalforsterker i den. Den mottar pluss (strøm) fra selve adapter-enheten, og du jorder den enkelt med en magnet som klikker fast i taket i bilen.
Så langt helt perfekt. Enkelt og greit.
Men, når det gjelder feilmonteringer vil vi påstå at nesten alle feilen oppstår på grunn av et problem som ikke synes så godt.
Signalet må helt frem til antennen. Det hjelper ikke at det er god dekning utenfor bilen, hvis signalet ikke kommer gjennom glassruten og inn til antennen på innsiden av glasset.
De fleste som opplever utfall av radiosignalet på DAB, har enten «filter» i ruten (noe som gjør at signalet ikke kommer gjennom) eller har glemt å jorde antennen (eller en kombinasjon).

Hva kan disse filterene være? Vertikale varmetråder er fryktelige «signal-stoppere». Dersom du har vertikale varmetråder i frontruten og/eller bakruten, bør du velge den ruten der du ikke har det, – om i begge, velg siderutene bak.
Antiknus-matter, metallisk solskjerming og enkelte typer antenner i glasset, kan også stoppe signalet fra å nå gjennom.
Hva skal du gjøre, siden du ikke ser disse «filterene» lett med det blotte øye?
Vårt forslag er at du først bare fester antennen i frontruten med vanlig tape fra dispenseren på kjøkkenet/jobben. Ikke fest den så godt, bare «nest» den opp på ruten. Ta en kjøretur og se hvordan mottaket er. Hvis det er stadige utfall bør du prøve å plassere antennen et annet sted. Til slutt vil du finne et sted hvor signalet slipper gjennom, og da monterer du antennen permanent.

Hvis vi tenker oss om er ikke dette noe rart i det hele tatt. Alle kringkastings-signaler trenger antenne med tilgang til signalene i luften. Også FM. Men, når man bytter til ny teknologi er det mange som sammenligner den med mobiltelefon-antennen. Den synes jo ikke, den ligger inne i telefonen, ofte inne i lommen din, og allikevel har du signal.
Det er fordi forretningsmodellen er en helt annen. Du betaler for den hver måned, 99,-, 199,-, 299,-, 399,-, ja kanskje til og med 699,- – og da har de som opererer nettverket råd til mange flere sendere og «tettere dekning» enn kringkasterne kan. Derfor krever de at mottaksapparatene skal ha antenner som «henter inn» signalet til en viss grad. Det er også andre, store forskjeller på mobiltelefoni og kringkasting, forretningsmodellen er bare en av dem. Hvor på frekvensbåndet man befinner seg er en annen.

Hvilke egenskaper vil du at din adapter for dab i bilen skal ha? Radio, så klart. Men, hva med Bluetooth? Ønsker du å få handsfree i samme slengen? Og muligheten til å strømme musikk fra mobilen (og internettradio, for den sakens skyld?)

Du bør også vurdere hvilken type display du skal ha. De «fancy» displayene med kjempestore bokstaver gjør at lite informasjon får plass på en gang. Det medfører at teksten (sangtitler, nyhetsmeldinger, trafikkmeldinger etc) scroller / ruller over skjermen, og du må følge med i flere sekunder for å lese hele setningen. Det tar tid før hele beskjeden har rullet over skjermen din. Det er ikke trygt i trafikken, all den tid vi vet at 4 sekunder har flyttet bilen din 88 meter hvis du kjører i 80 km/t.

Det du skal ha er et stort display med mindre skrift, hvor mest mulig står statisk på skjermen, slik at du raskt oppfatter innholdet og kan flytte blikket tilbake til trafikken.

Øvrige egenskaper du bør vektlegge er:  at adapteren kan overføre lyden av DAB-sendingene fra adapteren til bilradioen din både på linje (kabel = best lyd) og FM (fm-sender = enklest montering). At den har linjeinngang, slik at du kan koble til feks en telefon som ikke har bluetooth eller en gammel musikkspiller, er også kjekt. At du kan velge å holde telefonsamtalene dine borte fra FM-nettet, slik at ingen i nabobilen kan høre dem, er også viktig.

Dette og enda mer er egenskaper som POPyourCAR 3.0 har.

En dabadapter for bil er enkel å montere. Du plasserer «foten» i førermiljøet. Så trekker du strømkabel fra sigarettenner eller USB, frem til enheten. Så monterer du antennen i vinduet, og trekker antennekabelen frem til enheten også. Nå er du egentlig ferdig. Dersom du ønsker best mulig lyd må du også trekke en linjekabel mellom POPyourCAR 3.0 og bilens eksisterende lydanlegg. POPyourCAR 3.0 har nyutviklet FM-sender med bedre lyd enn de tradisjonelle fm-senderne, men det er fremdeles linje som gir best lydbilde. De aller fleste biler er laget slik at det er enkelt å skjule ledningene bak deksler og under lister. Dersom bilen din er veldig kompakt, og du må ta av deksler for å skjule ledningene, anbefaler vi deg å kontakte merkeverkstedet ditt hvis du ikke er veldig godt kjent med bilen. Å knekke et deksel er lett, og merkeverkstedene tar godt betalt for en ny, liten plastbit hvis du er uheldig. Det er også veldig viktig at du ikke utløser airbags eller hindrer utløsning av airbags når du strekker ledninger. Små, men svært viktige utfordringer som må tas på alvor. Radiobutikken.no tilbyr også POPyourCAR 3.0 inkludert proff montering på verksted.

Antennen må, som tidligere nevnt, plasseres på glasset der det ikke er filter som stopper signalene. Husk at du ikke ser disse filterene, så du må prøve deg litt frem. Antennen må jordes skikkelig. POPyourCAR 3.0 har magnetisk jording, så det er veldig enkelt med denne. Putt magneten opp over taktrekket og hør at den «klikker» fast i metallet. Da er antennen godt jordet. Antennen MÅ monteres vertikalt. Altså «stående». Hvis du monterer den horisontalt vil du kunne ødelegge mottaket fullstendig.

POPyourCAR 3.0 er utviklet over flere år, med ett mål, og det er å gi brukeren den best mulige radio-lytteopplevelsen og den enkleste monteringen.
Se opp for dårlig mottakskvalitet, trafikkfarlige kanalsøk og uleselige displayer.

Velg POPyourCAR når du skal oppgradere bilen med dab+. Passer i alle biler med lydanlegg fra før. Hvis du slår til nå i sommer, får du 48% rabatt ved bruk av rabattkoden  P4  når du handler POPyourCAR 3.0 i Radiobutikken.no. Tilbudet gjelder ut august 2018.

POPyourCAR3.0_ark